Yangın Kapısı
Yangın kapıları, olası bir yangın anında bina içerisinden dışarıya kişilerin güvenli çıkışlarını sağlayan ayrıca yangın merdivenlerinin de dumandan ve yangından etkilenmesini önleyen, pasif yangın önlemlerinden biri ve en önemlisidir. 2002/4930 İçişleri Bakanlığı’nın 29/05/2002 tarihli ve 1313 sayılı yazısı üzerine, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu’nun ek 9 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 12/06/2002 tarihinde, yangın kapısı yönetmeliği kararlaştırılmıştır. Bu karar göre, her türlü konutlar, alışveriş merkezleri, hastaneler, iş yerleri, kooperatifler, endüstriyel tesisler, okullar, sinema ve tiyatro salonları, gösteri merkezleri, konser salonları gibi, insanların bir arada bulunduğu yerlerde yangın kapısı kullanılması zorunludur.
Yangın kapıları, yangının yayılmasını önleyerek, yangının olduğu mekândaki canlıların dışarıya/güvenli bölgeye tahliyesi için kullanılması zaruri bir pasif yangın korunum sisteminin önemli bir parçasını teşkil etmektedirler. Yangın kapıları, can kaybını önlediği gibi yangını kontrol altına alması hasebiyle olası mal kayıplarını da azaltır.
Yangın kapıları, yangından ve dumandan etkilenmeyecek biçimde olmalıdır. Bu özel kapılar, tüm dünyada geçerli olan NFPA 80: Yangın Kapısı Standartına uygun olarak üretilmek zorundadır. Bu standartlarda yangın kapıları, çerçevelerinin olması gereken özellikleri tek tek açıklanmıştır.
Yangın kapıları, yangın mühendislerinin belirlediği özel koşullara uygun bir tasarıma sahip olmalıdır. Tamamen yanmaz bir malzemeden üretilmiş olmalı ve sıcaklıkla genleşmeyecek, dumanı asla sızdırmayacak özel contalara sahip olmalıdır. Ayrıca ateşe dayanabilen cam takılabilme özelliğine sahip olmalı ve elektrostatik fırın boyalı olmalıdır. Tek ya da çift kanatlı, içe, dışa ve sağa sola açılabiliyor olmalıdır. Ortama uygun bir kasa tipli olmalı ve ayarlanabilen menteşeye sahip olmalıdır. Bu sayılan özellikleri bulundurması zaruridir. Opsiyonel olarak ise, panik kolunun olması, hidrolik olması, yaylı menteşeli olması ve duman sızdırmazlık sağlayacak kapı altı giyotini olması sayılabilir.
Üç tip yangın kapısı mevcuttur. Bunlar, standart yangın kapıları, paslanmaz yangın kapıları ve sistem odası yangın kapılarıdır. Standart yangın kapıları, üzerinde panik koluna sahiptir. Dış saç korumasında ısıya dayanımlı ısı bariyerleri vardır. Paslanmaz yangın kapıları, paslanmaz levhalardan üretilmiştir. Bu kapılar prestij ve dayanıklılık nedeniyle tercih edilirler. Sistem odası yangın kapıları ise isimden de anlaşılacağı gibi sistem odalarına uygun olarak tasarlanmışlardır. Yangın dayanımına sahip olmasıyla beraber ayrıca otomasyon sistemine uygun aksesuarlara da sahiptirler.