|
YANGIN KAPISI
Yangın Kapısı günümüzde binaların yükseklikleri baz alınınca çıkabilecek yangınlarda oldukça hayati bir önem kazanmaktadır. Yangının oluştuğu bölgeyle ilişkiyi kesen yangın kapısı, binada yaşayanların yangından korunmasını sağlarken en kısa sürede tahliyelerini de hedef almaktadır. Yasal düzenlemelere uygun kalite, şekil ve yapıda binalara monte edilen yangın kapısı yangın anında en fazla canın kurtarılabileceği anlamına gelmektedir.
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE YANGIN KAPISI
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelikteki tanımına göre Yangın kapısı;
Bir yapının kullanıcıları, hava ya da nesneleri için dolaşım olanağı sağlayan, kapalı durumda tutulduğunda ise yangından ya da başka bir durumdan kaynaklanan duman, ısı ve alev temasına belirli bir zaman direnecek nitelikte imal edilmiş kapı, kapak ya da kepenk olarak belirtilmiştir.
YANGIN KAPISI NİTELİKLERİ
Yangın kapısı için çıkış genişliği ve çıkış sayıları yönetmeliğe göre metrekareye 2 kişilik kullanıcı yüküyle aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır;
Örnek olarak; 500 m2’lik bir yapıda
Kullanıcı yükü = 500 x 2 kişi/m2 = 1000 kişi
Çıkış genişliği = 1000 kişi / ( 3 dk. X 40 kişi / dk x 0,5 m ) = 4,17 m
Çıkış sayısı = ( 4,17 m / 2 ) + 1 = 3 Yangın Kapısı
Ayrıca aksi belirtilmedikçe, 50 kişi bareminin aşıldığı her mekanda, 25 kişinin aşıldığı yüksek riskli sinema, tiyatro, bar gibi eğlence yerlerinde, çıkışlara ulaşabilmek için en az iki yangın kapısı bulunacaktır. Kişi sayısı 500 kişiyi geçiyorsa bu durumda çıkış yangın kapısı sayısı en az üç adet olacaktır. Her yangın kapısı birbirinden olabildiğince uzakta bulunacak ve iki yangın kapısı hiç bir bölgeden 45 dereceden dar açı ile görünmeyecektir. Yangın Kapısı yönetmeliğe uygun imal edilmeli ve yönetmelikte belirtilen şartlarda montajı yapılmalıdır.