YANGIN KAPISI YÖNETMELİĞİ
Günümüzde afet durumları için gerekli olan ürünlerden en çok kullanılanı yangın kapılarıdır. Yangın durumlarında taşıdığı özellikler sayesinde birçok işinin can güvenliği sağlanabiliyor. Resmi kurumlarca her binada kullanımı zorunlu kılınmış olan bu kapıların üretiminde de özel malzemeler kullanılması gerekiyor. Yangın kapısı yönetmeliği her binada uygulanması gereken özellikler ve bilgiler içeriyor. Binada yaşayanlar ve üretici firmalar yangın kapısı yönetmeliği konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar.
Yangın kapıları için iç işleri bakanlığınca alınan kararlar 12 Haziran 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kararlara uygun hareket edilmesi halinde can güvenliğini korumak için gerekli olan tüm özellikler sağlanabiliyor. Yönetmelikte belirtilen ve kullanılması gereken malzemeler ve gerekli görülen dizayn uygulamaları sayesinde istediğimiz korumayı sağlayabiliyoruz. Kullanım alanları için birçok alan sayılabilir. Tüm binalar, alışveriş merkezleri, konser alanları gibi alanlarda kullanımı zorunludur. Her binaya ya da alana göre farklı özellikte olması gerekiyor. Yangın kapısı yönetmeliği kısmında belirtilen özellikler kapı üretimlerinde ve kapı kullanılacak olan alanlarda olmalıdır. Kapıların üretiminde çelik kullanılıyor. Özel menteşeler ve yanmaz malzemeler sayesinde istenen koruma sağlanabiliyor. Otomatik sinyal sistemi, kendinden kapanır ve kolay açılır özelliği olması ve çelik malzeme kullanımının kesin olarak olması gerekiyor. Bunun için de yönetmelikte geçen özellikler konusunda üretici firmalara bilgi ve eğitim verilmesi gerekiyor.
Yangın kapısı yönetmeliği ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. İç işleri bakanlığı tarafından yürürlüğe girmiş olan bu özellikler konusunda üretici firmaların duyarlı olması halinde can güvenliği daha üst düzeyde sağlanabilecektir. Denetim kurumlarının da belirli aralıklar ile bu firmaların üretimlerini denetlemesi gerekir. Yönetmeliğe uygun üretimler sayesinde istenen güvenlik sağlanabilecektir. Bunun yanında üretici firmalar da kaliteli üretimleri ile piyasada daha güvenilir bir imaja sahip olacaklardır.
YANGIN KAPISI YÖNETMELİĞİ
Amaç : (Madde 1)
Bu yönetmeliğin amacı ; Kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlayacak yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirler ile organizasyon, eğitim ve denetimi sağlamaktır.
Kapsam : (Madde 2)
Türkiye genelinde her türlü yapı, bina, tesis ile açık ve kapalı alan işletmelerinde alınacak yangın önlemi ve söndürme tedbirlerini, yangının ısı, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz ve panik nedeniyle oluşan can güvenliğine yönelik tehlikeleri en aza indirmek için gerekli olan tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim esaslarını kapsar.